sobota, 23 marca 2013

bezglutenowy żurek dla Mikołajka - w sam raz na święta ;-)

Sprawa jest prosta. Idą święta. Ale nasze święta muszą być bezglutenowe. Z wiadomych powodów. No więc wymyśliłam świąteczny żurek dla Mikołajka. Bez glutenu. Bez nabiału. Bez cukru. Spróbujcie :-)


  • 2 litry wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz) - nie używamy soli, ale ktoś chce, to czemu nie (zakwas z kapusty czy ogórków ma już dużo soli, jeśli dodacie boczek, to on też zwykle jest słony)
  • 3/4  litra zalewy - kwasu z kiszonej kapusty albo z kiszonych ogórków (z kapusty jest smaczniejszy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • można dodać pokrojony w kostkę smażony boczek, majeranek do posypania
 Do wywaru z warzyw dodać kwas z kapusty, czosnek, ugotowaną kaszę. Zmielić wszystko blenderem. Zagotować, uważając, aby kasza nie przywarła do dna gara (bardzo wolno podgrzewać). Dopiero teraz można wrzucić pokrojony, podsmażony boczek i majeranek. Można też ugotować wywar z warzyw z boczkiem i odcedzić go razem z warzywami.
Podawać z białą kiełbasą lub gotowanym jajkiem. Smacznego!
Najsmaczniejszy jest następnego dnia, gdy się przegryzie.

Mikołajek powiedział - kwaśne!
Ale zjadł, bo było jajo :-)








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...