- 2 litry wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz) - nie używamy soli, ale ktoś chce, to czemu nie (zakwas z kapusty czy ogórków ma już dużo soli, jeśli dodacie boczek, to on też zwykle jest słony)
- 3/4 litra zalewy - kwasu z kiszonej kapusty albo z kiszonych ogórków (z kapusty jest smaczniejszy)
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- można dodać pokrojony w kostkę smażony boczek, majeranek do posypania
Podawać z białą kiełbasą lub gotowanym jajkiem. Smacznego!
Najsmaczniejszy jest następnego dnia, gdy się przegryzie.
Mikołajek powiedział - kwaśne!
Ale zjadł, bo było jajo :-)
Jajo podstawa :)
OdpowiedzUsuńTak, na początku było jajo :-)))
Usuń