czwartek, 27 listopada 2014

racuchy gryczane bezglutenowe bezmleczne bez jajka trochę inne ;)

Te racuchy święcą tryumfy w naszym domu...
Powstały oczywiście przypadkiem, jak wszystkie pyszne rzeczy ;)
Są tak proste, że już nie można prościej. A Miko mówi na nie "pracuszki" :)


Składniki na 5-7 sztuk:
  • 1 średnie jabłko (najlepiej twarde i słodkie)
  • 7 łyżek ugotowanej na sypko i wystudzonej kaszy gryczanej (biała będzie delikatniejsza)
  • 2 łyżki mąki gryczanej lub więcej, jeśli jabłko było soczyste
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Z jabłka wytnij gniazda nasienne i zblenduj (nie musi być na miazgę) 
z kaszą gryczaną oraz mąką gryczaną oraz ziemniaczaną. 
2. Dodaj sól i przyprawy korzenne.
3. Układaj łyżką i smaż na suchej patelni lub posmarowanej cienką warstwą tłuszczu (w zależności od patelni).







Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możemy się od nich oderwać. Uwaga, uzależniają! :)

      Usuń
  2. ja dodaje banany, i jak mamy ochotę to kakao, (na szczęście nie uczula), nie dodawałam kurkumy i kardamonu, musimy spróbować, Dziękuję za pomysł, jutro na śniadanie obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...