Farinata to tradycyjne włoskie danie z mąki z cieciorki.
Jest szybka do zrobienia, niezwykle łatwa i wystarczy do niej mieć groch (w połówkach, biały lub zielony) lub mąkę grochową albo czerwoną soczewicę. Bo jakoś tak wyszło, że z cieciorki w końcu jeszcze nie upiekłam!
FARINATA GROCHOWA
Co będzie potrzebne:
- 200 gramów mąki grochowej, a dla theromixowców 200 gramów grochu - jeśli nie masz termomixu, do zmielenia grochu możesz użyć młynka do zbóż lub innego urządzenia wysokoobrotowego;
- 200 ml wody;
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub 3 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła (będzie delikatniejsza) lub oleju kokosowego w stanie płynnym;
- łyżka majeranku;
- łyżeczka kurkumy;
- 1 ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi czosnek, zarówno z czosnkiem lub bez będzie obłędna);
- forma ceramiczna lub metalowa 23 cm średnicy
- papier do wypieków - jeśli masz formę ceramiczną, możesz zaryzykować i upiec bez papieru, ale ciasto może przylgnąć;
Jak przygotować:
- W thermomixie lub innym urządzeniu wysokobrotowym/młynku przygotuj mąkę - nie musi być pył.
- Dorzuć sól, kurkumę i ząbek czosnku, aby zmielił się dobrze. (jeśli lubisz czosnek)
- Teraz do mieszanki dolej stopniowo wodę, wymieszaj.
- Dolej tłuszczu, wymieszaj.
- Dosyp majeranku, wymieszaj.
Ciasto ma mieć konsystencję dość luźną.
Zostaw je na kilkanaście minut, aby ciasto się przegryzło i nabrało mocy :-)
Upiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Smacznego :-)
U nas po 10 minutach "ciasteczko" znika.
Jemy je z duszonymi pieczarkami, shitake, czerwoną papryką, duszonymi suszonymi pomidorami lub innymi warzywami. Sama farinata jest też wyśmienita.
Już niebawem przepis na farinatę z czerwonej soczewicy :-)
U nas po 10 minutach "ciasteczko" znika.
Jemy je z duszonymi pieczarkami, shitake, czerwoną papryką, duszonymi suszonymi pomidorami lub innymi warzywami. Sama farinata jest też wyśmienita.
Już niebawem przepis na farinatę z czerwonej soczewicy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz