piątek, 11 kwietnia 2014

jaglane ciasteczka lub muffiny marchewkowe bez glutenu bez mleka nabiału bez jajek bez sody/proszku do pieczenia - przepis także dla tych, którzy nie wiedzą, jak spożytkować wytłoki z wyciskarek

Mikołajek za nimi przepada.
Czy są dobre?
Dla dziecka, które praktycznie nie zna smaku przemysłowych ciast, cukierków i czekoladek, ten smak jest smakiem mamy i domu.
Żeby się zasmakować, trzeba lubić marchewkę i marchewkowe ciasta.
No dobra.
Są pyszne i spędziłam lata świetlne w kuchni, żeby wreszcie wyszły tak, jak chciałam :-)


Czego potrzebujesz:

  • 2 szklanki po 300 ml każda startej na małych oczkach 70% i grubych oczkach 30%  marchewki
    (lub 1 i 1/2 szklanki wytłoków marchwi z sokowirówek i wyciskarek do soków +1/2 szklanki marchwi startej na grubych oczkach)
  • szklanka (300 ml) wiórków kokosowych lub suszonych i mielonych wytłoków kokosowych po mleku kokosowym
  • 1/2 (150 ml) szklanki mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 (450 ml) szklanki niegotowanej kaszy jaglanej (będzie mielona)
  • 300 ml mleka roślinnego lub po prostu wody ( używam mleka ryżowego waniliowego lub robionego samodzielnie kokosowego)
  • 100 ml płynnego, ostudzonego masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego
  • 1- 2 łyżki (zależy, czy lubisz słodkie) ksylitolu czy cukru trzcinowego z melasą lub innego słodziwa
  • możesz dodać przyprawy korzenne, cynamon, kardamon, imbir (my używamy cejlońskiego cynamonu, o ile akurat jest ;)
  • sól do smaku
  • łyżka soku z cytryny






Ciasteczka krok po kroku:

1. Sparz wrzątkiem surową kaszę jaglaną. Przepłucz. Odsącz na sicie. Zmiel na mazio-mąkę.
(Nie miel gorącej kaszy, pozwól jej trochę ostygnąć).
(Po sparzeniu nabierze innych właściwości, będzie bardziej lepka)
2. Zetrzyj na tarce marchew lub/i przygotuj wytłoki.
3. Do zmielonej kaszy stopniowo dodawaj wszystkie składniki - marchew, mąkę, mleko czy wodę, tłuszcz, słodziwo, przyprawy, odrobinę soli.
4. Włóż do foremek. Ciasto będzie płynne.
5. Foremki włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. PO 10 minutach zmniejsz temp. do 150 stopni i piecz jeszcze 40 minut.

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Ciekawe, czym różni się w smaku od typowego ciasta marchewkowego...

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że ja dziś się akurat biorę za muffiny marchewkowe? Kocham ciasta marchewkowe:) moje niestety z białej mąki, z jajami (chociaż tyle, że z wolnego wybiegu) i z cukrem (chociaż tyle, że nierafinowany). Zrobiłabym Twoje, ale składników nie mam:/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...