Jest aromatyczna i pachnąca.
Nie jest tak plastyczna jak masy glutenowe, ale jeśli nie masz oporów - po prostu użyj zwykłej najtańszej mąki.
Podczas wyrabiania i lepienia masa obłędnie pachnie!
Składniki:
- 1 szklanka drobnoziarnistej soli
- 1 szklanka mąki
- 2 opakowania mielonego cynamonu
- sok jabłkowy - może być z kartonika (około 100 ml lub więcej, zależy od chłonności masy) - zamiast soku może być woda
Wykonanie:
Połącz suche składniki.
Dodawaj do nich stopniowo sok, aż powstanie gęste ciasto, które da się wałkować.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość około 1 - 2mm.
Wytnij lub ulep oczekiwane kształty.
Jeśli mają być to ozdoby na choinkę, zrób dziurkę przed podsuszaniem.
Wysusz ciastka/ozdoby w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu będą jaśniejsze niż przed ;) i stwardnieją.
Miłej zabawy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz