Można do niego wrzucić bakalie lub moje ulubione suszone śliwki.
Najlepiej się piecze w ceramicznej formie :-) Sprawdziłam.
Smaczniejszy będzie drugiego dnia, ale u nas nie zawsze jest w stanie doczekać ;-)
Ingrediencje:
- 2 średnie jabłka obrane bez skórki
- 100 gramów oleju np. kokosowego (ja piekę też z masłem klarowanym)
- 8 łyżek "z górką" miodu, całkiem kopiaste, ale miód musi być prawdziwy (nie dodaję gryczanego, bo już używam mąki gryczanej, która nadaje piernikowy wspaniały smak)
- 2 szklanki mąki gryczanej z białej gryki (można też zmielić białą grykę, jak kupuję już gotową mąkę).
- 1 szklanka słodkich migdałów w skórce, które należy zmielić lub szklanka mąki migdałowej.
- opakowanie przyprawy do piernika bez glutenu
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Jak zrobić:
1. Przygotuj mąkę z migdałów lub zmiel migdały na mąkę ;)
2. Dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche (mąka gryczana, mąka z migdałów, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika)
3.Jabłka obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na najmniejszej tarce na mus lub zblenduj wraz ze skórą w blenderze lub TM.
4. Zmieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki np. mikserem lub robotem planetarnym (miód oraz mus z jabłek z tłuszczem w wersji płynnej, tłuszcz nie może być gorący, jeśli wymaga zmiany konsystencji).
5. Do mokrych dodaj suche.
Mieszaj dalej, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut,
a potem podsuszaj na 150 stopni około 50 minut do godziny. Piernika nie można za bardzo wysuszyć, bo będzie niedobry. Nabiera smaku po dwóch - trzech dniach (należy trzymać w chłodzie, zapakowanego szczelnie, aby nie wysechł.
a potem podsuszaj na 150 stopni około 50 minut do godziny. Piernika nie można za bardzo wysuszyć, bo będzie niedobry. Nabiera smaku po dwóch - trzech dniach (należy trzymać w chłodzie, zapakowanego szczelnie, aby nie wysechł.
Smacznego!
Tu w gorzkiej czekoladzie. |
Mniaaami!:)
OdpowiedzUsuńpozdr, Domi;)
Mniam mniam :-)
Usuń