Miko pożera przynajmniej 1 awokado dziennie. Jeśli nie ma w domu awokado, jest kryzys ;)
Składniki:
Masa:
- 4 duże awokado lub 6 małych
- 2 kopiaste łyżki zimnego stałego tłuszczu kokosowego i 1 kopiasta łyżka zimnego stałego masła klarowanego (jeśli sernik ma być wegański, użyj zamiast masła 1 łyżki tłuszczu koko)
- od 100 gramów do 200 gramów miodu (lub po spróbowaniu masy - do smaku)
- Sok z 2 - 3 dużych cytryn oraz sok z 1-2 limonki (jeśli nie lubisz limonkowej goryczki, która nadaje sernikowi charakter, użyj dodatkowej cytryny
- pół łyżeczki soli
Składniki na spód:
Inspiracją do spodu jest przepis na ciasteczka oreo Ani z bloga BLWmama :)
- szklanka mąki owsianej bg
- pół szklanki mąki ziemniaczanej bg
- pół szklanki kakao w proszku
- 2 kopiaste łyżki schłodzonego masła klarowanego
- płaska łyżka łupiny babki płesznik
- 3/4 kubka wody, w którym zostały rozpuszczone 3 łyżki muscavado
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
Jak przygotować:
Ciasto:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj masło i syrop muscavado
- Częścią ciasta wyłóż okrągłą tortownicę
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
- Wyjmij i wystudź.
- Z reszty ciasta zrób pyszne ciastka z wg przepisu Ani ;)
Masa:
- Obrane awokado i sok z cytryny blendować, aż powstanie krem. (Sok z cytryny dodawaj stopniowo, sprawdzając, czy masa jest wystarczająco kwaśna)
- Do masy dodawaj stopniowo tłuszcz i mieszaj tak długo na niskich obrotach, aż tłuszcz się zemulguje i powstanie krem.
- Dodawaj stopniowo miód próbując, czy jest wystarczająco słodkie.
- Dodaj sól.
- Jeśli wg Ciebie masa jest za mało kwaśna, dodaj soku z cytryny/limonki - jeśli jest za mało słodka, dodaj więcej miodu lub innego słodzidła.
- Gotową masę wylej na upieczony zimny spód i schłódź w zamrażalniku przez około 2 godziny. Potem można go przechowywać w lodówce.
Hej Kasiu! Mam plan zrobić Twój krem ale z innym spodem na Dzień Matki. Zbieram się już dłuższy czas ale ostatnio awokado ciągle za mną chodzi i będzie ciacho :-) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuń