niedziela, 6 marca 2016

cytrynowo - limonkowy "sernik na zimno" z awokado na czekoladowym spodzie bez glutenu, bez mleka, bez rafinowanego cukru w sam raz na zdrowy, niedzielny deser :)

Ostatni hit w naszym domu. Po prostu sernik - awokadnik. Zielony! <3
Miko pożera przynajmniej 1 awokado dziennie. Jeśli nie ma w domu awokado, jest kryzys ;)

Składniki:

Masa:

  • 4 duże awokado lub 6 małych
  • 2 kopiaste łyżki zimnego stałego tłuszczu kokosowego i 1 kopiasta łyżka zimnego stałego masła klarowanego (jeśli sernik ma być wegański, użyj zamiast masła 1 łyżki tłuszczu koko)
  • od 100 gramów  do 200 gramów miodu (lub po spróbowaniu masy - do smaku) 
  • Sok z 2 - 3 dużych cytryn oraz sok z 1-2 limonki (jeśli nie lubisz limonkowej goryczki, która nadaje sernikowi charakter, użyj dodatkowej cytryny
  • pół łyżeczki soli
Składniki na spód:
Inspiracją do spodu jest przepis  na ciasteczka oreo Ani z bloga BLWmama :)
  • szklanka mąki owsianej bg
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej bg
  • pół szklanki kakao w proszku
  • 2 kopiaste łyżki schłodzonego masła klarowanego
  • płaska łyżka łupiny babki płesznik
  • 3/4 kubka wody, w którym zostały rozpuszczone 3 łyżki muscavado
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
Jak przygotować:

Ciasto:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj masło i syrop muscavado
  3. Częścią ciasta wyłóż okrągłą tortownicę
  4. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
  5. Wyjmij i wystudź.
  6. Z reszty ciasta zrób pyszne ciastka z wg przepisu Ani ;)


Masa:
  1. Obrane awokado i sok z cytryny blendować, aż powstanie krem. (Sok z cytryny dodawaj stopniowo, sprawdzając, czy masa jest wystarczająco kwaśna)
  2. Do masy dodawaj stopniowo tłuszcz i mieszaj tak długo na niskich obrotach, aż tłuszcz się zemulguje i powstanie krem. 
  3. Dodawaj stopniowo miód próbując, czy jest wystarczająco słodkie.
  4. Dodaj sól.
  5. Jeśli wg Ciebie masa jest za mało kwaśna, dodaj soku z cytryny/limonki - jeśli jest za mało słodka, dodaj więcej miodu lub innego słodzidła.
  6. Gotową masę wylej na upieczony zimny spód i schłódź w zamrażalniku przez około 2 godziny. Potem można go przechowywać w lodówce. 

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Hej Kasiu! Mam plan zrobić Twój krem ale z innym spodem na Dzień Matki. Zbieram się już dłuższy czas ale ostatnio awokado ciągle za mną chodzi i będzie ciacho :-) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...