Przepis pochodzi stąd, ale piekłam inaczej, bo zamiast ryżu użyłam ugotowanej jaglanki. Muszę powiedzieć, że dużo bardziej smakują mi z jaglaną niż z ryżem.Mąka z ryżu jaśminowego zrobiła też swoje dla smaku;)
A teraz zrobię próbę z mąką owsianą, bo okazało się, że Daniel nie może ryżu.
Polecam na niezobowiązujące niedzielne śniadanka.
Bułeczki wychodzą delikatnie słodkie.
Składniki:
A teraz zrobię próbę z mąką owsianą, bo okazało się, że Daniel nie może ryżu.
Polecam na niezobowiązujące niedzielne śniadanka.
Bułeczki wychodzą delikatnie słodkie.
Składniki:
- 400 gr mąki ryżowej (np z ryżu jaśminowego - nie musi być odmiana kleista, może być też basmati lub każda inna)
- 150 gr ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
- 3 banany
- 260 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- opakowanie suchych drożdży 7 gramów bio
- sok z 1 pomarańczy (genialny pomysł Nataszy)
Wykonanie:
1. Banany zgnieść widelcem, zalać sokiem z pomarańczy.
2. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wodę, dokładnie wymieszać. Dodać do bananów.
3. Dodać ugotowaną wystudzoną kaszę jaglaną oraz sól.
4. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
5. Przelać do foremek na bułeczki lub formy na chleb - też wyjdzie ;)
6. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
7. Piec 30 minut 180 stopni (chleb 40 - 50 minut ) - do suchego patyczka.
Smacznego!
Czy wyjdą w urządzeniu do muffinek?
OdpowiedzUsuńSpróbuję!
OdpowiedzUsuń