Upiekliśmy babeczki gryczane ze śliwkami :-)
Są trochę ciężkie i wilgotne, być może to z powodu śliwek oraz dlatego, że nie było glutenu oraz dałam mniej tłuszczu, niż w przepisie. Eksperyment skończył się tak, że nie ma już ani jednej! :D
Bezglutenowe wegańskie babeczki ze śliwką mamy magenisiowej
przepis na 20 babeczek- 500 gr mąki gryczanej
- 400 ml mleka kokosowego
- mleko kokosowe robię sama
- generalnie wszyscy dają mleko ryżowe, ale ja nie lubię kupnego
- dużo lepsze ciasto jest z kefirem... albo maślanką... ale trzymamy dietę - 4 - 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 20 śliwek (albo tyle, ile chcesz, ale śliwki robią zakalec w bezglutenach)
- 3-6 łyżek ksylitolu
- koniecznie troszkę soli
- łyżeczka soku z cytryny dla przełamania smaku
Zmieszać suche z suchymi, mokre z mokrymi, a potem wszystkie razem.
Babeczki piekłam w foremkach. Warstwa ciasta, warstwa śliwek, warstwa ciasta.
Piecze się 20-30 minut w 180 stopniach, w zależności od gatunku śliwek, które lubią się "puszczać" ;-)
Smacznego :-)
Wyglądają smakowicie... ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za naprawienie tego babola ze zdjęciem :))
Prawdę mówiąc nieźle się namęczyłam... blogspot coś namieszał i każde zdjęcie niezależnie od rozmiaru wygląda właśnie tak, zjadając pół bloga...
UsuńA lubisz domowej roboty mleko ryzowe? Masz jakis przepis, ktory czyni je bardziej jadalnym?
OdpowiedzUsuńRaz ugotowałam z brązowego ryżu, gotowało się cały dzień, chyba najbardziej nie lubię gotowania (no może nie cały dzień, ale 4 godziny...) ugotuję jeszcze raz i napiszę Ci, co o nim sądzę. Zastanawiam się, jakby smakowało z ryżu basmati? .
Usuń.. :-)