sobota, 20 grudnia 2014

cynamonowe ciasteczka na choinkę - cynamonowa - bezglutenowa masa solna

Ta masa solna jest zupełnie inna.
Jest aromatyczna i pachnąca.
Nie jest tak plastyczna jak masy glutenowe, ale jeśli nie masz oporów - po prostu użyj zwykłej najtańszej mąki.
Podczas wyrabiania i lepienia masa obłędnie pachnie!


Składniki:


  • 1 szklanka drobnoziarnistej soli
  • 1 szklanka mąki
  • 2 opakowania mielonego cynamonu
  • sok jabłkowy - może być z kartonika (około 100 ml lub więcej, zależy od chłonności masy) - zamiast soku może być woda




Wykonanie:

Połącz suche składniki.
Dodawaj do nich stopniowo sok, aż powstanie gęste ciasto, które da się wałkować.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość około 1 - 2mm.
Wytnij lub ulep oczekiwane kształty.
Jeśli mają być to ozdoby na choinkę, zrób dziurkę przed podsuszaniem.
Wysusz ciastka/ozdoby w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu będą jaśniejsze niż przed ;) i stwardnieją.





Miłej zabawy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...